onsdag 2 juli 2008

Mångtusenårig stad hotas av utplåning

Den flera tusen år gamla staden Hasankeyf som ligger mellan floderna Eufrat och Tigris i den turkiska delen av Kurdistan hotas av utplåning. Den turkiska staten planerar en gigantisk utbyggnad av ett damm och kraftverkssystem i Kurdistan, vars primära syfte är att få billig energi till industrierna i västra Turkiet. Dammbygget i Ilusi som den turkiska staten vill forcera fram kommer att lägga Hasankeyf under vatten.

- Hasankeyfs historia sträcker sig tillbaka till 7500 -5000 år före Kristus och är en stad med ovärderliga kulturskatter. De olika folkgrupper som lever i området, kurder, syrianer och turkar, som satt sin prägel på staden, har ingen chans att påverka eller stoppa dammbygget, säger Ann-Margarethe Livh (v), oppositionsborgarråd, på besök i Hasankeyf i den turkiska delen av Kurdistan.

- Jag är övertygade om att Hasankeyf skulle ha stått på FN:s världs kulturarvslista och varit en stor turistattraktion om det inte hade legat i den kurdiska delen av Turkiet. Detta riskerar att bli ett av de värsta ingreppen någonsin på miljön i regionen. Stora delar av det ekologiska systemet kommer att raseras och tusentals människor kommer att förlora sina möjligheter till försörjning utan några som helst demokratiska möjligheter att påverka beslutet. Omvärlden måste reagera, avslutar Ann-Margarethe Livh.

Mer info:
Ann-Margarethe Livh (v), oppositionsborgarråd: 076 1229103

Inga kommentarer: