tisdag 19 augusti 2008

Ta skönhetsrådets och stadsmuseets kompetens på allvar

Pressmeddelande 18-08-2008
Vänsterpartiet Stockholms Stad

Ta skönhetsrådets och stadsmuseets kompetens på allvar

En utredning åt kommunstyrelsen föreslår att skönhetsrådets inflytande ska minskas genom att deras roll som remissinstans ska tas över av stadsbyggnadskontoret. Skönhetsrådet är i dagsläget fristående från stadsbyggnadsnämnden men förslaget innebär att skönhetsrådet knyts organisatoriskt till stadsbyggnadskontoret och lokaliseras i tekniska nämndhuset.

Alliansen har genom Kristina Alvendal tidigare föreslagit att helt lägga ned Skönhetsrådet men då detta förslag inte fick gehör så finns det anledning att anta att detta är ett sätt att åstadkomma samma resultat på lång sikt. Genom att successivt frånta Skönhetsrådet inflytande möjliggör man ett stillsamt avskaffande i framtiden.


- Vi vill inte överföra klassificering och bedömning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse från stadsmuseet till stadsbyggnadsnämnden. Stadsmuseet besitter den givna kompetensen för att utföra detta arbete och det vore ett slöseri att inte begagna sig av den. Därutöver är det en uppenbar konfliktsituation om stadsbyggnadsnämnden både ska ge tillstånd och samtidigt vara kontrollant, säger Maria Hannäs (v), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

- Vi är även skeptiska till att Skönhetsrådet samlokaliseras och knyts till stadsbyggnadskontoret. Skönhetsrådets oberoende ställning och långa erfarenhet är en viktig instans för en seriös och trovärdig byggprocess. Istället för att förminska skönhetsrådets betydelse borde vi ta tillvara på deras kompetens och låta dem få ett starkare mandat i beslut som rör byggande i Stockholm, avslutar Maria Hannäs (v).

Mer Info:
Maria Hannäs, 076 12 17 710 (v) ledamot i stadsbyggnadsnämnden
Anna Sehlin, 076 12 29 502 (v) borgarrådssekreterare

Inga kommentarer: